23 June 2011

4 Jenis Universiti di Malaysia!!

Salam,

Universiti-universiti awam di Malaysia dibahagikan kepada empat:

1. Apex University
  • Universiti Sains Malaysia [USM]  

Penubuhan Universiti Apex (Accelerated Programme For Excellence) telah ditubuhkan selaras dengan hasrat murni Kementerian Pengajian Tinggi  untuk mewujudkan IPT yang setanding dengan universiti terbaik di dunia.

2. Research University
  • Universiti Malaya [UM]
  • Universiti Sains Malaysia [USM]
  • Universiti Kebangsaan Malaysia [UKM]
  • Universiti Putra Malaysia [UPM]
  • Universiti Teknologi Malaysia [UTM]





Ciri-ciri Universiti Penyelidikan:
Bidang pengajian berfokuskan penyelidikan, Kemasukan kompetitif, Pensyarah berkualiti, Nisbah siswazah dan pascasiswazah 50:50


3. Focus University
  • Universiti Teknologi Malaysia 
  • Universiti Utara Malaysia 
  • Universiti Pendidikan Sultan Idris 
  • Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 
  • Universiti Teknikal Malaysia Melaka 
  • Universiti Malaysia Perlis 
  • Universiti Malaysia Terengganu 
  • Universiti Malaysia Pahang 
  • Universiti Sains Islam Malaysia 
  • Universiti Darul Iman Malaysia 
  • Universiti Malaysia Kelantan 
  • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
Universiti berfokus ialah universiti awam yang memberikan lebih tumpuan kepada bidang - bidang tertentu seperti teknikal, pendidikan, pengurusan dan pertahanan. Antara ciri-ciri universiti berfokus ialah : 
Bidang pengajian berfokus, Kemasukan kompetitif, Pensyarah berkualiti, Nisbah siswazah dan pasca siswazah 70 : 30

4. Comprehensive University
  • Universiti Teknologi MARA
  • Universiti Islam Antarabangsa Malaysia 
  • Universiti Malaysia Sabah 
  • Universiti Malaysia Sarawak
Antara ciri-ciri Universiti Komprehensif ialah :
Pelbagai Bidang pengajian, Kemasukan kompetitif, Pensyarah berkualiti, Nisbah siswazah dan pasca siswazah 70 : 30




TERIMA KASIH | THANK YOU

4 00 komen!:

Подтверждаю said...

as salam..
wah! penjenamaan IPT.
bagus! moga ini akan menjadi titik perubahan kepada setiap IPT di malaysia.. kejar kualiti bernbanding kuantiti

=)


pakcik nak tanya aizat ni :

Perlu ke Orang Perempuan Gila Supra dan Tupperware?

biasa blogwalking? ingin menambah bilangan pembaca & pengomen setia berbanding pengikut blog?
ziarahlah mereka yang aktif mencari win-win situation dibawah :

Promosi Terima Kasih Promosi ;)

khairul anuar said...

knapa utm ade kat no 2 dan no 3?? no 3 tu KL ker?

adrian aizat said...

betol, pak cik...hehehhe

UTM masih universiti berfokus dan RU sbb dia kan fokus pada kejuruteraan..

aku seorang blogger said...

baru aku tau jenis2 universiti nih~ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...